Zwakke enkels

Blijvend van je zwakke enkels (Enkelzwikkers) afkomen
  • Komen jouw enkelklachten ook steeds weer terug?
  • Ondanks dat je naar de therapeut toe bent gegaan.
  • En je netjes je oefeningen doet?
Je bent niet de enige. 600.000 mensen per jaar lopen in Nederland een enkelblessure op. Bij 60% van de enkelblessures gaan mensen regelmatig door hun enkel heen.  Door het herhaalde zwikken door je enkel worden je enkelbanden opgerekt en ontstaan zwakke enkels. Hierdoor zeggen ze dat je voortaan sneller door je enkel zal kunnen zwikken.

Waarom blijven je klachten steeds terugkomen ondanks therapie en oefeningen?

De eerste fase van herstel is gericht op de enkelbanden: (kortdurend) ijs op je enkel, drukverband en je been hoog leggen. De enkelbanden worden ontlast en ze kunnen gaan herstellen.

Maar jouw enkelspieren zijn eigenlijk het belangrijkste.  Als jouw spieren op tijd aanspannen zal jouw enkel namelijk niet of minimaal zwikken. De schade aan jouw enkelbanden blijft dan ook uit.

Ook als je al vaak door je enkel(s) bent gezwikt geldt dit! Uitgerekte enkelbanden zijn dus niet de rede voor het zwikken. De echte reden zijn inactieve enkelspieren. Het enige probleem met veel therapievormen is dat ze die spieren op een verkeerde manier trainen.

Ja ik wil af van mijn zwakke enkels!

De juiste manier van enkelspieren activeren/trainen

De aansturing van jouw spieren gebeurt bewust en gedeeltelijk onbewust. Het bewuste gedeelte wordt altijd getraind bij de therapeut. Maar het onbewuste is nog veel belangrijker. Denk maar aan het moment dat je door jouw enkel heen ging. Vaak is het een steentje, een losse stoeptegel of een ander klein en onbenullig moment.

Ik weet niet hoe het meestal bij jou gaat. Maar meerdere cliënten die ik gezien heb konden echt de meest moeilijke sprongen maken tijdens therapie. Zonder enig probleem en met ogen dicht. Maar na verloop van tijd gingen ze toch weer door hun enkel heen. Gewoon tijdens een simpele dagelijkse activiteit zoals wandelen.

Moet je dan voortaan elke stap bewust gaan zetten? Dat is onmogelijk en vreselijk vermoeiend. Het is veel zinvoller om het onbewuste systeem te trainen.

Het onbewuste (spier)systeem trainen

Kan dat dan hoor ik je denken. Je kan toch alleen iets bewust trainen? Ja dat klopt gedeeltelijk.  Je kan alleen iets bewust trainen, maar je kan ook het onbewuste bewust trainen. Het onbewuste heeft te maken met de aansturing vanuit je hersenen. Door bij het trainen de onbewuste aansturing te activeren, zal het onbewuste aansturingssysteem geactiveerd worden.
Door de specifieke methode die ik gebruik trainen we niet alleen je enkelspieren, maar juist het aansturingspatroon vanuit de hersenen. Je kan het aansturingspatroon zien als een basisbewegingspatroon, een reflex, zodat je spieren geactiveerd worden voordat ze moeten gaan aanspannen. Hierdoor worden jouw enkelspieren ook onbewust actief. Kom je dan een steentje of een losse stoeptegel tegen dan zal je onbewust adequaat reageren. Jouw spieren spannen automatisch op de juiste manier aan. Jouw enkel blijft bespaard voor verdere schade. Je kunt weer lekker bewegen zoals jij wilt, zonder dat je je druk hoeft te maken of je per ongeluk door je enkel heen zal gaan. Of moet nadenken welke schoenen je aan kan doen.

Start vandaag nog met het duurzaam herstellen van je zwakke enkels.

Ja ik wil weer lekker bewegen zonder zorgen!