Liesklachten

Geen terugkerende liesklachten meer ervaren?

  • Mis je het samen sporten door je (terugkomende) liesklachten?
  • Komen de klachten terug als je weer begint met (serieus) sporten?
  • Is je lies een zwakke plek ondanks therapie?
Liespijn is een veel voorkomende blessure bij sporters. Het komt voornamelijk voor bij sporten waarbij sprake is van rennen, schoppen, draaien en kappen zoals bij voetbal, rugby en hockey. Bij voetbal en hockey staat het in de top 3 van meest voorkomende blessures. In 1/3e van de gevallen treedt de liesblessure acuut op. Meestal bij een explosieve beweging zoals een bal schieten of tijdens het sprinten. In 2/3e van de gevallen treedt een liesblessure sluimerend op. De pijn is eerst alleen aanwezig bij aanvang of na afloop van het sporten. Bij toename van de klachten zal de pijn heviger worden en moet je uiteindelijk stoppen met het sporten.

Waarom blijven je klachten steeds terugkomen ondanks therapie en oefeningen?

Bij een liesblessure is het belangrijk om de oorzaak vast te stellen van de klachten.  In de meeste gevallen heeft het te maken met overbelasting van de spieren aan de binnenkant van je bovenbeen. Hoe sneller de juiste oorzaak wordt aangepakt, hoe sneller het herstel zal plaatsvinden. Het is dus belangrijk om de juiste spieren te gaan behandelen.

Maar de spieren aan de buitenkant van je bovenbeen zijn eigenlijk het belangrijkste. De overbelasting komt doordat de spieren aan de buitenkant onvoldoende actief zijn. De spieren aan de binnen- en buitenkant van je bovenbeen werken samen om je been te laten bewegen. Wanneer alleen de binnenste spieren het werk moeten doen, raken ze snel overbelast.

De echte reden zijn dus inactieve spieren aan de buitenkant van je bovenbeen. Het enige probleem met veel therapievormen is dat ze die spieren op een verkeerde manier trainen.

De juiste manier van bovenbeenspieren trainen

Tijdens trainen is de bewuste samenwerking tussen spieren belangrijk.De spieren aan de binnenkant van je bovenbeen worden altijd getraind bij de therapeut. Maar het bewust trainen van je spieren aan de buitenkant van je bovenbeen is nog veel belangrijker.Denk maar aan het moment dat je weer liesklachten ervaart. Vaak heb je rustgenomen en vervolgens  de spieren aan de binnenkant van je bovenbeen getraind. Maar bij de eerste sprint of schot op doel voel je die herkenbare pijn weer.

Ik weet niet wat je op dat moment dacht en hoe je je voelde. Maar meerdere sporters die ik heb gezien beginnen te twijfelen aan zichzelf en zijn teleurgesteld. Ze nemen wat langer rust en gaan vervolgens nog harder de spierkracht trainen. Vol goede moed melden ze zich vervolgens weer bij de sportclub. De eerste trainingen gaan goed en de blessure lijkt over te zijn.

Maar tijdens de eerste keer voluit trainen of de wedstrijd schiet de pijn toch weer in de lies. Moet je dan nog langer rust nemen, rustiger opbouwen en de spierkracht nog meer trainen? Het is bijna niet op te brengen om weer hetzelfde hersteltraject van een sporter te vragen. Het is veel zinvoller om de spieren aan de buitenkant van je bovenbeen bewust te gaan trainen

ja, ik wil voorgoed van mijn liesklachten af!

De buitenste bovenbeenspieren bewust trainen

Voor het trainen van je spieren is het belangrijk dat dit bewust gebeurt. Spieren die je niet voelt kan je ook niet bewust aansturen. Laat staan trainen. Maar waarom zijn die buitenste bovenbeenspieren dan belangrijk. Hoor ik je denken. Het zijn toch de binnenste bovenbeen spieren die overbelast zijn en de pijn veroorzaken?

Ja dat klopt, maar het is niet het totale probleem. Je spieren aan de binnenkant van het bovenbeen werken samen met spieren aan de buitenkant. Iedere spier kan namelijk alleen rust nemen na het aanspannen als de tegenovergestelde spier het bewegen overneemt.

Deze samenwerking is belangrijk om overbelasting te voorkomen.

Door de specifieke methode die ik gebruik trainen we niet alleen je buitenste bovenbeenspieren, maar juist de bewuste aansturing en samenwerking tussen de bovenbeenspieren. En oh ja, weet je dat de rustperiode in de begin van het herstelproces niet nodig is. We kunnen gelijk met trainen begin, want de buitenste bovenbeenspieren zijn niet beschadigd. Ik merk dat veel sporters dat een verademing vinden. Bewegen is namelijk het liefste wat ze doen. En dan ook nog pijnvrij!

Door te trainen met de buitenste bovenbeenspieren kunnen de overbelaste spieren van je lies herstellen.

Ga je dan weer trainen dan zal je lies weer belastbaar zijn. Bij schieten of sprinten ervaar je geen liespijn. Je kan zelfs de training opbouwen en genieten van voluit trainen en het spelen van wedstrijden.

Start vandaag nog met het duurzaam herstellen van jouw liesklachten.