Fysiotherapie bij onverklaarbare somatische klachten

Last van bepaalde klachten, maar geen idee waar deze vandaan komen of wat eraan te doen valt? De kans bestaat dat u te maken heeft met een SOLK, een Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klacht. Tijdens het onderzoek is er geen duidelijke verklaring gevonden voor de klachten. Daardoor kan de huisarts je geen oplossingen aanbieden. Terwijl u maar rond blijft lopen met pijnklachten en alle gevolgen van dien.

Maak daarom snel een afspraak met Fysiologiqa voor fysiotherapie bij onverklaarbare somatische klachten in Middelburg. Een SOLK-behandeling bij mij is gericht op blijvend herstel van de natuurlijke bewegingspatronen die door stressfactoren onvoldoende functioneren.

Wat zijn SOLK voor klachten?

De term ‘SOLK’ staat voor ‘somatisch onverklaarde lichamelijke klachten’ of ‘somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten’ – een beschrijving waar talloze klachten onder kunnen vallen. De verbindende factor van deze klachten, is dat ze vaak vaag en dus onbegrepen zijn, waardoor een specifieke diagnose niet eenvoudig of zelfs niet mogelijk is volgens de (huis)arts.

SOLK kunnen nagenoeg overal in het lichaam voorkomen en dan ook behoorlijk wat last veroorzaken. Voorbeelden van klachten waarbij de oorzaak onvoldoende verklaarbaar kan zijn, zijn als volgt:

  • Spierpijn
  • Langdurige vermoeidheid
  • Last van gewrichten

Het effect van onverklaarbare klachten

Wanneer je last hebt van zulke “onverklaarbare” lichamelijke klachten, kan dat heel frustrerend zijn. Men weet niet precies wat het probleem is, wat de achterliggende oorzaak is, en dus ook niet hoe wat de passende oplossing is. En dat is vervelend voor je: je blijft onderhand maar rondlopen met pijnklachten, wat jouw dagelijks leven behoorlijk kan beïnvloeden.

Zo heeft het niet enkel invloed op je lichaam, maar ook op je geest. Fysieke problemen zijn namelijk niet alleen maar fysiek: ze kunnen tevens mentale problemen opleveren. Bijvoorbeeld een verlaagd zelfvertrouwen doordat je niet kunt bewegen, angst om überhaupt te bewegen en dus een minder actief leven, en daardoor verminderde sociale en fysieke activiteiten.

Met andere woorden: somatische klachten brengen stress met zich mee en omgekeerd. Het is daarom belangrijk om deze oorzaak aan te pakken om het resultaat (het probleem) goed en langdurig te verhelpen.

De onmiskenbare invloed van stress

Stress kun je zien. Daarmee bedoel ik dat stresspatronen de natuurlijke bewegingspatronen van het lichaam kunnen verstoren. En daar komen somatische klachten uit voort. Dit kan bijvoorbeeld zijn door trauma’s of pijnlijke gebeurtenissen die blokkades veroorzaken waar het lichaam in blijft hangen. Na verloop van tijd ben je zodanig aan deze patronen gewend, dat je het niet eens meer merkt. Maar de klachten zijn niet weg – onbewust blijf je de verstoorde patronen doorzetten, wat de klachten alleen maar erger maakt.

Belangrijk dus om tijdig in te grijpen en je vage klachten aan te laten pakken. Dat kan door een afspraak voor een behandeling te maken bij Fysiologiqa in Middelburg.

De aanpak van Fysiologiqa

Met mijn behandelingen richt ik mij op blijvend herstel van de natuurlijke bewegingspatronen. Door middel van diverse testen, afhankelijk van jouw klacht, bepalen we hoeveel en welke reflexen zijn verstoord door (langdurige) stress. Vervolgens gaan we over op een passende behandeling, die aansluit bij jouw specifieke onverklaarde somatische klachten. Van daaruit kun jij weer langzaam maar zeker opbouwen tot een gezond bewegingspatroon dat geen pijnklachten met zich meebrengt.

Je zult merken dat je:

  • weer ontspannen kunt bewegen
  • het vertrouwen in je lichaam terugkrijgt
  • fysiek bezig zijn weer plezier oplevert
  • je weer kunt doen wat je wilt!

Bij de therapie wordt uitgegaan van waar jij mee vastloopt en wat jouw behoeften zijn. Vandaar dat het van belang is dat wij alles van tevoren goed met elkaar bespreken in een kennismakingsgesprek.

Gratis kennismakingsgesprek

Om er zeker van te zijn dat de therapie jouw somatische klachten kan verhelpen, plan ik allereerst graag een afspraak in zodat wij kennis met elkaar kunnen maken. Tijdens dit eerste gesprek merken we of er een klik is en heb jij de kans om jouw verhaal te doen. Hoe kijk jij tegen je klacht aan? Wat zijn jouw behoeften en wat zijn je wensen? Hoe wil jij dat de klacht aangepakt wordt? Jouw eigen inbreng en intrinsieke motivatie zijn essentieel voor een behandeling. Dit is immers waar ik mij op richt. Schroom dus niet om jouw verhaal te doen en maak snel een afspraak met Fysiologiqa.