Fysiotherapie bij (lage) rugpijn

Rugpijn kan ontstaan door spieren die hun functie niet goed uitvoeren. De grote en kleine spieren zijn hierbij betrokken. Het gevolg kan een scheefstand van de rug, hernia, spit, scoliose of bekkenscheefstand zijn. De spieren hebben moeite om de rug goed aan te sturen en stabiliteit te bieden om met armen en benen te bewegen.

Bij last van je onderrug, chronische rugpijn en andere (lage) rugklachten kun je terecht bij Fysiologiqa. Met mijn fysiotherapie voor rugpijn in Middelburg richt ik mij op blijvend herstel. Zodat jij weer kan doen wat jij wilt!

Het gevolg van (lage) rugklachten

Rugklachten zijn veelvoorkomend en berucht. Bijna iedereen heeft wel eens rugpijn gehad, maar gelukkig kan het probleem zich vaak ook zelf herstellen. Het wordt pas een probleem als de rugklachten niet meer onder controle zijn te krijgen of als ze regelmatig terugkomen.

Op een gegeven moment kan dit zo erg worden dat je:

  • niet meer ontspannen kunt bewegen omdat je voortdurend alert bent om de pijn te voorkomen;
  • het dagelijks leven zonder klachten niet meer voor kunt stellen;
  • je lichaam of je rug niet meer vertrouwt;
  • leven bepaald wordt door je klachten.

Herken je dit?

Rugklachten komen namelijk regelmatig voor. Mogelijk heb je al meerdere behandelingen gehad voor je rugpijn, maar blijven deze klachten terugkomen. De ene keer meer dan de andere keer. Therapieën richten zich op het behandelen van de spieren of de gevolgen voor de wervelkolom of bekken. Dat is standaard, maar…

…zolang je het natuurlijke bewegingspatroon of de spierbalans niet herstelt:

  • zullen na verloop van tijd de klachten weer terugkomen;
  • kost het veel moeite om de stabiliteit van je rug te behouden;
  • zul je zien dat een onverwachtse beweging weer pijn veroorzaakt.

Misschien herken je dat je na het volgen van therapie de klachten onder controle had, maar dat na verloop van tijd de klachten weer terugkeren.

Aanpak gericht op blijvend herstel

De aanpak van Fysiologiqa richt zich op het herwinnen van de natuurlijke situatie. De spierbalans en natuurlijke bewegingspatronen worden bekeken. Niet-functionele bewegingspatronen worden inzichtelijk gemaakt en doorbroken. Daarvoor in de plaats leer je weer te bewegen zonder rugpijn, vanuit jouw bewegingsmogelijkheden en zonder een bepaalde voorkeurshouding.
Dit gebeurt vanuit het reactiveren van de natuurlijke bewegingspatronen, het herstellen van de spierbalans en eventueel de ontbrekende schakel van de bewegingsketen te activeren. Hierdoor zal een duurzame balans ontstaan van waaruit de lage rug zichzelf kan aansturen.

Vervolgens wordt geleidelijk toegewerkt naar functioneel bewegen, zoals tillen en (hard)lopen. Dit gebeurt pijnvrij en met toename van de bewegelijkheid en stabiliteit.
Doordat de spieren je rug weer goed gaan aansturen, zal overbelasting van bepaalde spieren en scheefstand van de wervels en het bekken achterwege blijven.
Het klachtenpatroon wordt doorbroken.

Waar we naartoe werken is dat jij weer vrij kunt bewegen, lekker kunt sporten of onbekommerd kunt werken.

Je zult merken dat:

  • Je weer ontspannen kunt bewegen;
  • Je weer vertrouwen krijgt in je lichaam;
  • Je weer met plezier kunt sporten en bewegen;
  • En je weer nieuwe activiteiten gaat ondernemen.

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Blijf dan niet langer doorlopen met rugklachten in de onderrug, maar maak een afspraak om je rugpijn bij de fysiotherapeut te laten behandelen:

(Button: Maak direct een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking)

Lage rugklachten: wat zijn het en hoe kom je er vanaf?

Waar komt die pijn vandaan? En hoe kan ik weer normaal bewegen?

Rugpijn in de onderrug is afkomstig van de spieren in je lage rug en soms ook je tussenwervelschijf. De lage rug is een belangrijk onderdeel van je lichaam. Het verbindt de onderkant met de bovenkant van het lichaam. Tevens is de rug een deel van je romp; dit is de basis voor het bewegen met armen en benen. Hierbij komen grote krachten vrij. De spieren moeten het bewegen aansturen. Tegelijkertijd hebben je spieren een goed geheugen. Zeker voor pijn en trauma’s. Hierdoor ontwikkel je een bepaald bewegingspatroon. Jouw bewegingspatroon is niet altijd afgestemd op de bewegingen die je met je lage rug maakt. Hierdoor sturen je spieren niet alles adequaat aan. Zodoende kunnen tussenwervelschijven langdurig verkeerd belast worden. Maar ook scheefstand van het bekken of de rug en scoliose kunnen er een gevolg van zijn. Bij spit is er een disbalans in je (rug)spieren, maar ook je bewegingspatroon kan onvoldoende afgestemd zijn op je dagelijkse activiteiten. Het gevolg is een overbelaste rugspier en dus pijn in de onderrug.

Door de spieren hun functie goed te laten uitvoeren vanuit de mogelijkheden die ze hebben, kan het bewegingspatroon worden afgestemd op de activiteiten die nu nodig zijn. Het niet-functionele bewegingspatroon kan doorbroken worden. Tevens worden “zwakke” spieren aangepakt, zodat overbelaste spieren kunnen gaan ontspannen en het bewegingspatroon in balans komt. Door de herstelde spierbalans zullen scheefstanden herstellen en worden tussenwervelschijven niet meer verkeerd belast.

Coördinatie, kracht en stabiliteit kunnen opgebouwd worden vanuit spierbalans en een efficiënt bewegingspatroon.

Disbalans van de spieren

De disbalans in de rugspieren ontstaat doordat de samenwerking tussen de verschillende spieren niet goed verloopt. Gek genoeg zit de oorzaak van het probleem niet in de pijnlijke spier. Deze spier geeft alleen rugpijn doordat de belasting te hoog is. Maar het probleem zit in de spier(en) die hun functie onvoldoende uitvoeren (‘zwakke’ spieren).

Essentieel in het herstelproces is het wakker schudden van de ‘zwakke’ spieren. Als alleen de pijnlijke spier wordt behandeld en de ‘zwakke’ spier(en) niet worden geactiveerd, kan je de balans niet volledig herstellen. Terugkeer van dezelfde klachten blijft dan een risico.

Bij het activeren van de “zwakke” spier(en) is het belangrijk dat de spier weer gevoeld gaat worden. Meestal beginnen we liggend. Hierdoor is voelen makkelijker, want balans is nu niet nodig. De “zwakke” spier gaat zijn werk weer doen en de pijnlijke spier kan gaan ontspannen. Tijdens de bewegingen worden gevoel, kracht en coördinatie op elkaar afgestemd. Hierdoor gaan de spieren weer samenwerken en verdwijnt de overbelasting. Door deze methode worden alle spieren weer actief.

Natuurlijk bewegingspatroon

Natuurlijke bewegingspatronen zorgen voor stabiliteit in je rug, zodat zitten en staan niet teveel kracht kosten. Als je alleen maar de klacht behandeld en het natuurlijke bewegingspatroon niet reactiveert, krijg je je stabiliteit niet terug. Je zult veel met aandacht moeten blijven doen, want anders ga je toch weer “verkeerd” bewegen.

Dit natuurlijke bewegingspatroon (her)aanleren doe je in de eerste fase zonder de rug te belasten. Vanuit lig worden totaalbewegingen gemaakt, zodat de gehele rug het juiste bewegingspatroon gaat uitvoeren. Geleidelijk wordt de therapie uitgebreid naar functioneel bewegen. Dit alles gebeurt zonder pijn en je zult merken dat de stabiliteit steeds meer toeneemt. Voor een goed resultaat is thuis oefenen essentieel. Aan het einde van de therapie is de rugpijn verdwenen en is de stabiliteit weer optimaal.

Niet alleen fysiek

Als je lang genoeg doorloopt met rugpijn, zal je ook merken dat het vertrouwen in je lichaam minder kan worden. Je gaat steeds minder ondernemen, want de angst voor het pijnmoment neemt toe. Bepaalde bewegingen of activiteiten ga je misschien volledig vermijden.

Zelfvertrouwen

Vertrouwen kan een probleem zijn als je vroeger trouw je oefeningen uitvoerde en het niet het gewenste resultaat gaf. De oefeningen kon je misschien doen, maar na verloop van tijd kwam de rugpijn terug. Het zelfvertrouwen kreeg een knauw en zeker als je de vinger niet op het probleem kon leggen bleef de twijfel.

Maar de missing link was niet jouw trouw of doorzettingsvermogen, het was het feit dat de spierbalans en/of het natuurlijke bewegingspatroon niet hersteld was.

Actief leven

Herhaaldelijk pijnklachten ervaren leidt ertoe dat je activiteiten gaat vermijden. Zeker als je geen totaalbeeld heb van de oorzaak i.c.m. de oplossing. Je merkt namelijk dat elke provocatie de bewegingsmogelijkheden alleen maar doet afnemen. Het gevolg is dat je niet kan gaan bewegen om te ontspannen. Sporten is zo’n activiteit om ontspanning en plezier te beleven (met vriend(inn)en).

Tijdens dagelijkse activiteiten zoals opstaan of tillen wil je niet continu alert moeten wezen op eventuele rugpijn in midden-, boven- of onderrug. Het kan je dagelijks leven gaan bepalen en soms zelfs de keuze voor bepaalde activiteiten sturen. Terwijl rugklachten duurzaam te behandelen zijn.

Effectieve therapie bij lage rugklachten

Ik heb jarenlang mensen getraind met lage rugpijn en liep tegen het probleem aan dat de oefeningen geen garantie waren voor de toekomst. De mensen konden alle oefeningen doen in de oefenzaal, maar sommige kwamen na een paar maanden weer terug, terwijl ze wel hun huiswerkoefeningen bleven doen.

Uiteindelijk ben ik in aanraking gekomen met de techniek achter natuurlijke bewegingspatronen en de Mobilizing Awareness-methode. Toen kon ik pas begrijpen waarom de oefeningen niet altijd beklijven. Als het natuurlijke aansturingspatroon is aangedaan en/of de balans tussen de spieren afwezig is, dan zal dat eerst hersteld moeten worden, voordat functionele oefeningen een blijvend resultaat kunnen geven.

Door herstel van natuurlijke bewegingspatronen en Mobilizing Awareness te integreren in de fysiotherapiebehandeling kan ik je nu zó laten trainen, dat het natuurlijke bewegingspatroon en/of de spierbalans op een duurzame manier worden aangeleerd.

Het natuurlijke bewegingspatroon zorgt ervoor dat je rug gaat doen wat hij hoort te doen nog voordat je spieren (apart) bewust aanstuurt. Daarom hoef je zelf niet alles meer bewust te sturen en gaat bewegen weer vanzelf. In combinatie met een goede spierbalans hoef je niet meer alert te zijn op een verkeerde beweging die rugpijn in de onderrug met zich meebrengt.

Ontspanning, plezier en vrijheid in bewegen keren weer terug. Je kan doen wat je wilt!

Herken je deze klachten, maar heb je last van je bovenrug in plaats van je onderrug? De kans is groot dat dit een gevolg is van het bewegingspatroon in je onderrug. Neem dus gerust contact met mij op als je last hebt van je bovenrug, ik help je graag.

Het klinkt zo logisch, maar helaas kijkt de gezondheidszorg niet altijd naar dit totaalbeeld. Gelukkig kan ik je nu wel naar volle tevredenheid behandelen. Maak dus snel een afspraak voor jouw rugpijn bij Fysiologiqa in Middelburg.